Raceala poate fi buna copiilor nostri intr-un anumit moment? Aceasta este una dintre intrebarile pe care zeci de parinti o gandesc ori de cate ori prichindeii lor au de suferit. In mare ne-am putea gandi ceva mai mult daca raceala este buna sau nu intr-o oarecare masura pentru acestia.
De altfel raspunsul la aceasta intrebare il putem gasi foarte usor pe buzele unui specialist. Ba mai mult decat atat veti observa ca de cele mai multe ori specialisti vor afirma faptul ca este bine ca din cand in cand cei mici sa mai raceasca. Si asta deoarece aduce in discutie imunitatea lor.
Da sistemul imunitar are nevoie de ceva mai mult, ca si in cazul oamenilor mari. Caci din pacate imunitatea cu care se naste un copil nu este suficienta pentru al proteja de microbi, virusi sau diverse bacterii. De aceea ar trebui sa stiti faptul ca cei mici au parte de doua tipuri de imunitate. Mai exact de imunitatea cu care se naste si imunitatea pe care o dobandeste in timp, precum persoanele mature.
Imunitatea cu care se nasc cei mici nu ar putea proteja copii un timp indelungat si de aceea ea are nevoie sa se dezvolte. Chiar daca la nastere micutul are parte de anticorpi asta nu inseamna ca sistemul imunitar nu trebuie crescut odata cu trecerea timpului si cresterea celui mic.
Imunitatea dobandita este acea imunitate in care corpul se protejeaza si se activeaza ori de cate ori intra in contact cu vreun microb. Ceea ce trebuie sa mai stiti este faptul ca aceasta imunitate dobandita poate proteja corpul, implicit copilul, pe o perioada mult mai lunga.
De cele mai multe ori parintii gresec cand administreaza celor mici, chiar si la cele mai mici semne, antibiotice, caci acestea afecteaza sistemul imunitar. Si poate chiar mai rau, daca sunt administrate in exces acestea pot duce chiar la boli autoimune, ceea ce nimeni nu doreste acest lucru pentru copilul sau.
De aceea este bine atunci cand apar primele semene de raceala sa lasati putin organismul celui mic sa-l protejeze, astfel incat sistemul imunitar sa nu fie bombardat de antibiotice. Bineinteles la indemnul medicului veti stii ce veti avea de facut in cazul in care starea copiilor se agraveaza. De aceea cel mai important este sa consultati medicul si sa nu-I tratati pe prichindei asa cum se spune popular “dupa ureche”.
Cum poti pregati sistemul imunitar al prichindeilor pentru gradinita si scoala?
Aici sunt cateva lucruri esentiale de care ar trebui sa tina cont fiecare parinte in parte. Mai intai de toate ar trebui sa ne rezumam la urmatorii factori pentru o crestere eficienta a imunitatii celor mici:
- exercitiile fizice si gimnastica practicate in fiecare zi;
- ceva mai mult timp petrecut in aer liber, chiar daca afara este ceva mai frig;
- digestia este cea mai importanta, deci o grija suplimentara nu ar strica in acest sens;
- asigura-i acele alimente care il pot face sa aiba un tranzit intestinal normal;
- un alt lucru important este sa reduceti pe cat posibil situatiile stresante pentru mititelul vostru;
- somnul este la fel de important ca toate celelalte, de aceea este indicat pentru cei mici ca la ora 22.00 sa adoarma;
- si nu uitati ca umiditatea in casa trebuie sa fie intre 50% – 55%;
Am lasat la final alimntatia sanatoasa deoarece la acest capitol toti medicii si pediatrii spun cat de esential este acest factor, desi multi parinti nu iau in considerare acest lucru. De asemenea nu trebuie sa uitati cat de importante sunt fructele si legumele, consumul acestora intr-un echilibru perfect cu ceea ce voi, dragi parinti, va hraniti copiii.
Consumul de apa este la fel de important si nu trebuie neglijat in aceeasi masura ca si alimentatia sanatoasa a copiilor. Bineinteles consumul de apa potrivit pentru cei mici este undeva intre 6 – 8 pahare de apa pe zi. Vitaminele sunt si ele cele care intaresc sistemul imunitar.
Printre cele mai cunoscute amintim de vitaminele D3, C, A, dar si probiotice pentru a ajuta sistemul imunitar la nivelul intestinului. Toate acestea pe langa binecunoscutele condimente: piper, turmeric, dafin, usturoi si scortisoara, dar si consumul de catina, urzici, fructe de soc si echinaceea, care constituie antioxidanti perfecti fara sa imbibati copilul cu pilule.
Asadar ceva mai multa grija in acest sens nu strica nimanui. Mai ales daca aveti prichindei prin preajma si nu ati vrea sa-i vedeti cum se chinuie cu diferite boli sau raceli frecvente. De asemenea toate acestea ar trebui luate in calcul si pentru persoanele adulte, deoarece ca si in cazul copiilor, se aplica acelasi lucru si pentru maturi, indiferent de varsta.