10 sfaturi pentru începerea grădiniței

Să fii părinte nu este deloc ușor, mai ales dacă prichindelul tău are doar câteva luni sau doar câțiva anișori. Și cu fiecare etapă pe care o treci alături de cel mic îți dai seama, că fiecare are frumusețea, dar și greutățile ei. Mai exact când are doar câteva luni te gândești ce îi poți oferi mai bun și mai bine pentru ele, cu atât mai mult că nu este în stare să vorbească și să îți spună ce îți dorește sau ce îl doare. Când mai crește puțin și ajunge ori la creșă ori la grădiniță din nou apar probleme și unele sunt legate chiar de acomodarea lor în alte locuri și cu alte persoane.

Și de asemenea problemele nu contenesc să apară cu fiecare etapă care trece, bineînțeles ele mai sunt prezente într-o oarecare măsură și la vârsta maturițăți. Și uite așa fiecare părinte oricât de mult și-ar dori să alunge toate aspectele nesănătoase din viața copiilor lor, acest lucru nu va putea fi posibil. Dar ca să îți faci o idee despre ceea ce te așteaptă în viitorul apropiat, în paragrafele următoare vei descoperi câteva sfaturi în ceea ce înseamnă pregătirea celui mic pentru grădiniță și despre cum poate trece de primul șoc, când în preajma lui nu vor mai fi părinții întreaga zi.

Bineînțeles trebuie să vă amintim faptul că nu va fi deloc ușor pentru cei mici să se obișnuiască la grădiniță sau la o creșă, mai ales într-un program prelungit sau la o vârstă fragedă așa cum este și vârsta de 3 ani. De altfel ai putea să începi să-l pregătești pe cel mic în funcție de următoarele sfaturi:

  • Încă de la început încearcă să stabilești un program fix pentru el – programul în sine reprezintă un punct foarte important pentru cel mic, de aceea ar fi foarte util dacă de la început vei alege tipul de program pentru el. Chiar dacă este un program scurt sau un program lung odată ce se va obișnui nu vei mai avea parte de nici o problemă. Însă dacă nu hotărăști această chestiuni și îl muți de la un program la celălalt s-ar putea ca într-o bună zi să te trezești că nu mai vrea să mai meargă la grădiniță sau să devină mult prea greu pentru el de suportat programul de la grădiniță.
  • Lasă temerile și părerile despre grădiniță pentru tine, cu atât mai mult cu cât cel mic este în preajma ta – chiar dacă lucrurile ți se par puțin mai complicate și nu înțelegi într-o oarecare măsură ce se va întâmpla la grădiniță cu cel mic ar fi mult mai indicat să lași temerile deoaparte. Și bineînțeles acolo unde există temeri sau îndoieli, cel mai bine ar fi să consultați și educatoarea, cu atât mai mult că aceasta va petrece o bună parte din timp și o bună perioadă în preajma celui mic. Dacă nu vei încerca să înlături aceste temeri în mod inconștient s-ar putea să le transmiți și celui mic, iar după aceea s-ar putea să fii supus la neplăceri din partea acestuia. Însă dacă îi vei lăsa impresia că toate lucrurile sunt în regulă și este ceva normal să se întâmple acest lucru, cel mic va fi mult mai liniștit.
  • Nu-i cere prea multe încă din prima zi copilului – prima zi de grădiniță poate fi ceva mai complicată pentru cel mic, mai ales că schimbarea poate fi destul de bruscă, având în vedere că va lua contact cu foarte mulți copii și de asemenea va face cunoștință cu persoane necunoscute. Toate aceste schimbări bruște pot avea efecte negative asupra lui dacă îl vei foarța să facă anumite lucruri, chiar dacă este vorba despre simpla mâncare.
  • Jucăria preferată liantul cel mai bun pentru a sta la grădiniță – pentru că toate aceste schimbări i-ar putea da lumea peste cap este important ca cel mic să simtă cumva că are la îndemână puțin din confortul de acasă. De asemenea, jucăria lui preferată poate fi considerată această părticică mică de confort, care îl va face să se obișnuiască în noua locație, dar ar putea fi și mijlocul prin care ar putea comunica mult mai ușor cu alți copii de vârsta lui sau pe care îi întâlnește la grădiniță.
  • Nu-l forța să stea la poze sau să facă alte lucruri – prima zi de grădiniță pentru cei mai mulți prichindei reprezintă și ziua în care se despart de părinți, ziua în care va rămâne singur printre străini, iar acest lucru pentru ei ar putea fi considerată o pedeapsă. De aceea ar fi extraordinar dacă ai încerca pe cât posibil să eviți să-l stresezi și să eviți să-l forțezi să facă anumite lucruri care îl indispun.
  • Nu uita să-ți iei la revedere de fiecare dată – chiar dacă pentru început va plânge și nu va înțelege tot ce i se întâmplă, dacă vei avea răbdarea necesară și vei controla situația vei știi cât de important este să-ți iei la revedere de la el. Ba mai mult decât atât o simplă îmbrățișare și un sărut cald poate face diferența dintre abandon și conștientizarea faptului că el trebuie să înceapă o nouă etapă în viața sa. De altfel lucrurile vor deveni mult mai simple atât pentru tine cât și pentru cel mic dacă vei înțelege cât de importantă este această chestiune.
  • În primele zile de grădiniță ia-l mai devreme acasă – deși știi că este pe mâini bune la grădiniță nu-i lăsa senzația că l-ai uitat acolo, ci încearcă să-i faci mici bucuri luându-l mai devreme acasă. Astfel va știi că de fiecare dată când îl vei lăsa la grădiniță îl vei și lua înapoi acasă . De asemenea poți să-i reduci programul de grădiniță ceva mai mult în prima zi, ca mai apoi în zilele următoare treptat să-l lași tot programul să stea acolo, astfel încât să se obișnuiască acolo, în acel loc și cu oamenii din jur.
  • Face-ți lucruri împreună – cel mai bun exemplu este să vă pregătiți hainele împreună, el pentru grădiniță și tu pentru serviciu. Realizând astfel de lucruri în același timp îl vei familiariza pe cel mic cu ce are de făcut, dar pe de altă parte va începe și procesul de responsabilizare și conștientizare cu privire la ceea ce i se întâmplă. Și chiar dacă la început veți întâmpina și unele probleme, răbdarea trebuie să fie regula de aur.
  • Nu intra în panică, dacă nu povestește ce se întâmplă la grădiniță – cele mai multe dintre mămici se panichează pentru orice lucru minor, însă și lipsa de a vorbi cu cel mic ceea ce se întâmplă la grădiniță poate fi un alt motiv de a te panica. Cu toate astea învață să ai răbdare cu micuțul și în același timp asigură-l că nu se va întâmpla nimic rău dacă îți va spune tot ce se întâmplă la grădi, ba din contră va putea fi un mediu de relaxare atât pentru tine cât și pentru el. De asemenea când va fi pregătit să vorbească îți va povesti totul fără să-l mai rogi tu sau să-i ceri acest lucru.
  • Dovedește-i afecțiunea – răsplătindu-l de fiecare dată cu afecțiune și dragoste, cel mic se va putea adapta la noile schimbări mult mai rapid și mult mai bine. De altfel va înțelege cât de mult îl iubești și că toate lucrurile care se întâmplă sunt firești și nu ieșite din comun.

Astfel spus dacă vei putea avea atenție către toate aceste semne și elemente vei înțelege cât de importante sunt. Și totodată nu uita că cel mic nu trebuie forțat să facă anumite lucruri, doar pentru că tu îți dorești sau doar pentru că așa trebuie. Odată ce se va adapta la noile schimbări vei vedea și alte calități ale lui nu numai ceea ce cunoșteai tu despre ele, dar și altele pe care le veți descoperi împreuna. Prin urmare lasă grijile deoparte și încearcă tot ce este mai bun pentru copiulul tău, fără să te panichezi, să-ți exprimi opinii de față cu el sau să încerci să faci anumite lucruri care nu sunt deloc sănătoase pentru el. În altă ordine de idei, doar iubește-l și îndrumă-l!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *