Microbii o sursă stabilă pentru dezvoltarea imunității celor mici

Majoritatea părinților sunt de părere că pentru copilul lor igiena strictă este calea spre garanția sănătății, însă oamenii de știință au demonstrat contrariul. În privința copiilor lucrurile sunt diferite, cu toate că părinții au acel instinct matern de a-și proteja copilul de fiecare dată, oferindu-i sfaturi despre igienă și despre modul în care se pot proteja de microbi. Deși pare ciudat pentru un părinte să audă un astfel de lucru, oamenii de știință sunt de părere că părinții ar trebui să le ofere mai multă libertate copiilor cu privire la murdărie și microbi, întrucât murdăria și microbii sunt doi factori importanți ce contribuie la dezvoltarea sistemului imunitar al copilului.

Potrivit statisticilor și a studiilor realizate până acum se arată că cei tineri care au avut contact cu animale încă de mici sunt mai puțin predispuși la a avea alergii când vor creștere mari. Totodată în același studiu se arată că în copilărie este bine să le lăsăm suficientă libertate copiilor pentru a se juca în noroi sau nisip, având un efect foarte important în sănătatea lor, acționând foarte bine asupra imunității, chiar mai bine decât ar face-o orice vaccin. Studiul arată că cei ce au fost protejați în mod exagerat de astfel de bucurii ale copilărie, sunt foarte sensibili la maturitate și foarte expuși la boli, întrucât sistemul lor imunitar este slăbit.

Deși pare greu de crezut, joaca prin noroi și alte astfel de activități în aer liber îmbunătățesc vederea, în Asia 80 – 90% dintre copiii sunt miocardici, ceea ce demonstrează că timpul petrecut în casă nu este deloc sănătos. Studiile demonstrează cum copiii de 8 ani care își petrec majoritatea timpului în aer liber sunt mai puțin susceptibili spre a avea miopie până la vârstă de 15 ani. Joaca în aer liber și inclusiv cea cu nisip sau noroi sunt și o sursă bună pentru sănătatea mintală, un studiu din Marea Britanie demonstrând că bacteriile prietenoase din sol activează neuronii responsabili de producerea serotoninei chimice din creier, substanță care are rolul de a ne face fericiți.

Desigur că toate aceste studii trebuiesc luate în considerare dar cu o oarecare măsură, dacă copilul s-a jucat în nisip sau noroi este foarte important să se spele după. Oferiți-le celor mici această libertate dacă doriți să aibă parte de un sistem imunitar cu mult mai puternic. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *